Via Ferrata Søgne

Sentrumsnær 
Via Ferrara Søgne ligger bare 150 meter nord for E39 på Tangvall som er hovedsentrum i Søgne kommune. Den ble bygget våren 2018 av Norwegian Rock Master v/Børre Bergshaven og åpnet under Hei til Hav arrangementet 17. juni.

Oppstart

Innenfor fotballbanen ved foten av Randsheia går du 5 meter inn på skogsløypa før du ser Via Ferrara skiltet som fører deg ca. 50 meter til venstre opp til innsteget for løypa ved foten av fjellet.
I postkassa på ved skiltet er loggbok med «Regler og ansvarserklæring» for bruk av klatringløypa og ark til å signere deg inn på. Det finnes også et skilt på veggen som har med hovedpunktene.
Dersom du har godkjent Via Ferrara slynge, klatresele og klatrehjelm er det fritt frem å bruke løypa. Nederste trinn i innsteget er ca. 4 meter oppe i veggen for å sikre oss mot uvettig bruk. Klatrere klarer nok å komme seg opp selv, men det går an å få tilsendt en kode til en stige som kan henges på nederste trinn. Stigen må salkart låses på plass igjen etter bruk.

Selve klatreløypa (1):

Første del av løypa er en ca. 25 meter vertikal vegg som kan være litt utfordrende enkelte steder selv om den har ganske mange trinn å gå på. Fjellet må brukes et par steder. Over denne veggen får du hvile deg litt på en hylle før du igjen får et bratt parti med noen flytt som krever finger og fotkontakt med fjellet. Herfra får du et langt sva oppover og helt i starten er det mulig å ta inn til venstre på en returvei. Pass på at ikke mold og småsteiner sparkes ut når du passerer noen trestubber og røtter. På toppen av sva fjellet går en travers bak noen trær før du følger ei fjellhylle ned til ei balansebro på ca. 25 meter med like luftig høyde under.
På de siste 8 høydemetrenes topper wiren ut midt i den vertikale veggen, og her er det kjempeviktig at du bruker Via Ferrara slyngen på de 4 siste topp-punktene før du står støtt inne på toppen før du løser deg ut av sikringen.
Vel oppe på toppen er det en grønn postkasse som du kan gi ris/ros til Via Ferrataen på. Vi takker også for støtte som kan vippses til Søgne klatreklubb.
På toppen finnes det noen rappellfester sør for skiltet dersom du vil returnere slik, og ikke gå ned en av turstiene.

Det er også laget en annen Via Ferrara (2) som går i retning rett opp mot Søgneskiltet. Denne er ca. 80 meter lang, har samme innstegsprofil med låst stige. Starten på denne løypa ligger ca. 50 meter oppe og sør (til venstre) for hovedløypa. Denne løypa gir deg like god utsikt på veien opp, og også her vil nok klatreutfordringene ligge i den første vertikale veggen. Vær obs på at du også her bruker de fire øverste enkeltboltene før du står trygt nok inne på fjellet til å løse deg ut av løypa.

Noen viktige sikkerhetspunkter:

  • Via Ferrara Søgne er altså åpen til gratis bruk for alle som har riktig utstyr og kompetanse. Det vil si at du har godkjent Via Ferrara slynge og vet hvordan du bruker denne (vanligvis er de godkjent for 40 – 120 kg.), godkjent klatresele og godkjent klatrehjelm (ikke sykkelhjelm eller likn.) Du trenger ikke klatresko for å gå løypa, men litt stivere såler som på fjellsko er nok bedre enn veldig myke joggesko.
  • Ha alltid begge Via Ferrara slyngene inne på wiren. Det er kun når du må passere en wire-bukt at du har lov til å åpne og flytte en av gangen slik at du alltid er innsikret med minst en slynge.
  • Ikke gå mer enn en person pr. wire-bukt.
  • Ikke hold i wiren med hendene – dette kan forårsake bla. brannskader ved fall. Bruk hendene på stigtrinn og fjellet. Heng mest mulig på strak arm når du skal flytte Via ferrata slyngene til neste wire-bukt.
  • Gå over balansebroa med en slynge i toppwiren, og den andre i en av sidewirene mens du lar slyngene følge etter deg. Å gå med bena i pingvin-stil gir noen større trygghet.

Utstyr og guiding:

Søgne klatreklubb tilbyr guidingsmuligheter og utleie av utstyr ukentlig kl. 13.00 på søndager i sommerhalvåret. Oppmøtested er i ved venstre port inn til fotballbanen nord for E-39. Meld gjerne fra på facebook til Søgne klatreklubb hvis du har tenkt å gå ruta og trenger utstyr eller guide.

Priser:

Utstyrsleie er kr. 100 for medlemmer av Søgne klatreklubb, og kr. 200 for andre.
Guiding forutsetter 5 personer og koster kr. 100 pr. person. Dette må bestilles på forhånd slik at vi er nok folk til å kunne hjelpe til. Fra oppmøte via sikkerhetsinfo og klatring til vi er nede igjen bør en beregne minst 90 minutter for en gruppe på ca. 5 personer – alt etter erfaring, styrke og psyke.

Hjelp oss til å skape sporfri ferdsel slik at området som grunneier Terje Øydne Pettersen har latt oss få disponere etterlates på en god måte.